×

Elektronikus számlázás

Mi ez?

Az elektronikus számla egy olyan számla (bizonylat), amely elektronikus jelek formájában tartalmazza a számla adatokat. Az elektronikus számlákra vonatkozó szabályok országonként valamelyest eltérnek. Magyarországon 2004-ben, a számviteli törvény módosításával vezették be az elektronikus bizonylat fogalmát. Az elektronikus számlákat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a hatályos jogszabályok szerint elfogadja.Az elektronikus számla olyan nem papír alapú számla, amely egy eredeti példányban készül, és egyszerűen fájlmásolás útján sokszorosítható. Az ÁFA törvény 175. § (1) bekezdése alapján számlát elektronikus úton kibocsátani kizárólag abban az esetben lehet, ha a számla és az abban foglalt adattartalom sértetlensége, valamint eredetiségének hitelessége biztosított. Az elektronikus számla és adattartalmának sértetlensége azt jelenti, hogy a számla megegyezik az eredetileg kibocsátottal, a számlára utólag semmiféle változtatást, módosítást nem vezethetnek. Az elektronikus számla eredetének hitelessége alatt az értendő, hogy technikai eszközök segítségével egyértelmüen azonosítható a számlát kibocsátó, és minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy a számlát a számlán szereplő adóalany bocsátotta ki. (Forrás: Wikipedia)A symbion.eu online számlázó program elektronikus számla partnere az AppSol Informatikai Zrt. (www.e-szamla.hu).

Miért jó?

- Csökkenti a papír és a nyomtatóval járó költségeket, mivel az elektronikus számlát nem kell kinyomtatni- Egyetlen gombnyomással továbbítható, amellyel egyidőben a számladatok archiválódnak is- Minden példánya eredetinek minősül- Nincs postázási költség, csupán fix számlánkénti díj- Környezetbarát.- Gyorsítja az irodai munkát

Hogyan tudom beállítani és hogyan működik?

Cégünk az AppSol Informatikai Zrt.-t választotta elektronikus számlázási partnerként. Aki elektronikus számlát szeretne kibocsátani, annak először velük kell szerződni számlakibocsátóként. Ennek nincs semmiféle díja, csupán

1. egy űrlapot kell kitölteniük a https://www.e-szamla.hu/e-szamla-online-szerzodes oldalon, amely után az AppSol Informatikai Zrt. elküldi Önöknek az e-számla azonosítót és jelszót. (Postai úton)

2. Ezt követően a kapott azonosítót és jelszót be kell írniuk a számlázóban a beállításoknál található E-számla adatok menüpont alatt található mezőkbe, majd be kell jelölniük az 'E-számla funkció aktív' jelölőnégyzetet.

3. Ennek mentése után a saját adatok beállításánál megjelenik egy új gomb, amellyel bármikor frissíthető az E-számla rendszerben mentett adat a számlázóban változtatott adattal.

4. Ahhoz, hogy a vevőknek elektronikus számlát állíthassanak ki, őket is regisztrálniuk kell az E-számla rendszerben számlabefogadóként. Ez egyszerűen a vevő szerkesztésével történik. Az E-számla fülön található 'E-számla ID hozzárendelés' -re kattintva a számlázó máris regisztrálja a vevőjüket az e-számla rendszerben és le is kéri a hozzárendelt azonosítót. Ezt követően Önöknek csak menteni kell a vevő adatait. Az azonosító generálásához szükséges adatok a vevő neve, e-mail címe, és (cégek esetén) adószáma.

5. Elektronikus számla küldése csak a fenti lépéseket követően lehetséges. A számla készítése nem tér el az eddig megszokottól, csupán a végén az eddig megszokott 'Mentés és nyomtatás' gomb helyett az 'E-számla küldés' gombra kell kattintaniuk.

Mennyibe kerül?

Az elektronikus számlázás díja teljes egészében az AppSol Informatikai Zrt.-nek fizetendő. Ennek költségeiről az e-szamla.hu oldalon tájékozódhatnak.